Úvod / Zajímavosti

Do jarní detoxikace se pusťte pozvolna

Je to jen pár dní, co nám začalo astronomické jaro. Společně s přírodou je čas probudit po zimě i náš organismus. A vhodnou cestou nejen k fyzické, ale také k psychické pohodě je jarní detoxikace.

Způsobů jak na, ni je mnoho

Detoxikace patří k základním léčebným i preventivním metodám a jejím účelem je z těla odstranit všechny odumřelé buňky a toxiny, které se v něm hromadí. Probíhá v našem těle pravidelně a „sama", v době, kdy však člověk do těla dostává spousty škodlivých látek nejen z jídla, ale i z okolního prostředí, je nedostačující.

fruit-2367029_960_720

Přestože lidé s příchodem teplých dnů začínají myslet právě na jarní detoxikaci a přistupují mnohdy na radikální několikadenní kůry, jako jsou například půsty, někteří odborníci doporučují postupnou detoxikaci provádět pravidelně po celý rok. A to především změnou jídelníčku. „Je vhodné, aby se lidé naučili vhodně stravovat, čímž mohou předejít tomu, že budou vystavovat své tělo špatným potravinám s nevhodným složením. Jarní detox však nastupuje často právě proto, že lidé mají v zimě tendence hřešit ať už na Vánoce nebo třeba zajídají zimní splíny. Pak mohou mít tendence se s příchodem jarního slunce pročistit od špatného svědomí," říká výživová poradkyně a nutriční terapeutka Mgr. Monika Tělupilová.

Na detoxikaci se má jít dle odborníků především šetrně. Důležité je obohatit svůj jídelníček o čerstvé potraviny, klíčky, zelené potraviny. K pití je nejvhodnější buď čistá voda nebo bylinkové čaje. „Můžeme také zařadit naředěné ovocné či zeleninové čerstvé šťávy, díky nimž po zimě doplníme vitamíny a minerální látky. Pokud zeleninu zapracujeme do smoothie nebo pyré, tak tělu dopřejeme i více vlákniny, která pomáhá k odstranění odpadních látek ze střev," doplňuje Tělupilová.

Do detoxikačního smoothie můžete přimíchat také odměrku našeho Vitality GREEN MIX, obsahující deset zelených potravin a přes dvacet druhů superpotravin. 

Člověk by se měl ve svém jídelníčku vyvarovat chemicky ošetřených potravin, které obsahují řadu tělu škodlivých látek. Každodenní součástí stravovaní by měla být čerstvá zelenina (červená řepa, paprika, brokolice, špenát...) a ovoce, bylinky, luštěniny a důležitý je dostatek tekutin, ideálně čisté neperlivé vody, případně bylinkových čajů. Někteří doporučují i vypít sklenici teplé vody s polovinou vymačkaného citronu, a to hned po probuzení. Při jarní detoxikaci je dobré také využití sezónních surovin, přírodním antioxidantem je například i medvědí česnek, který roste právě v tomto období.

beetroot-3150856_1920

Přestože nejideálnější detoxikace je takový způsob života, kterému stačí přirozený detoxikační proces v těle, jen málokdo z nás žije svůj život bez hříchů. V době jarní (a kterékoliv další) detoxikace tak naprostým tabu jsou sladké šťávy, nápoje s kofeinem, sladké a smažené potraviny, margaríny, ořechy, mléčné výrobky, uzeniny, vejce, pečivo i bílá rýže. „Vhodná je například basmati a divoká rýže, jáhly, quinoa, amarant nebo pohanka. Místo brambor je lepší jíst třeba batáty. Z tuků lze používat ghí, kokosový olej a extra panenský olivový olej," informuje na svém webu MUDr. David Frej, z Centra přírodní medicíny.

Také pravidelný pohyb, dostatek spánku, odpočinku či meditace detoxikaci organismu napomáhají a pomáhají dostat se do lepší kondice.

_

Zdroje:
http://www.bodyandsoul.com.au/diet/diets/the-7day-detox-plan/news-story/cfb1850be6010553eba661bb9cbcb938

https://www.detoxikujeme.cz/detoxikace-organismu-proc-je-dulezita/

 

22. 03. 2018