Úvod / Magazín

Dýňová polévka

Dýňová polévka – jednoduchý recept

Ingredience (pro 4 porce):

  • 1 menší dýně Hokkaido (cca 1 kg)

  • 1 střední cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1–2 lžíce olivového oleje

  • 600 ml zeleninového vývaru (nebo vody + bujónka)

  • 100 ml smetany ke šlehání nebo rostlinné alternativy

  • sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti

  • volitelně semínka dýně na posypání

Postup: Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostičky. U Hokkaido není potřeba loupat. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte. V hrnci rozehřejte olej, osmahněte cibuli do sklovata, přidejte česnek a krátce orestujte. Přidejte dýni, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte cca 15–20 minut, dokud dýně nezměkne. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Vmíchejte smetanu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. 

Podávejte ozdobené semínky dýně nebo trochou smetany.

Tip: Pro pikantnější chuť lze přidat špetku kari nebo zázvoru.

 

 [ID: 1488]

18. 08. 2025

Další články

SRDÍČKA V ČOKOLÁDĚ

SRDÍČKA V ČOKOLÁDĚ Jak si jednoduše připravit valentýnskou mňamku? Stačí vám doslova pár surovin a…

Populární Buddha Bowls

Buddha Bowl – nejen krásně barevné jídlo na talíři, ale také výživová bomba, která tělu dodá…

VIDEORECEPT: Cizrnové brownies

Myslím si, že jen málo lidí kdy pohrdlo či pohrdne nějakým čokoládovým brownies.A co ještě nějakým…