Úvod / Magazín

Dýňová polévka

Dýňová polévka – jednoduchý recept

Ingredience (pro 4 porce):

  • 1 menší dýně Hokkaido (cca 1 kg)

  • 1 střední cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1–2 lžíce olivového oleje

  • 600 ml zeleninového vývaru (nebo vody + bujónka)

  • 100 ml smetany ke šlehání nebo rostlinné alternativy

  • sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti

  • volitelně semínka dýně na posypání

Postup: Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostičky. U Hokkaido není potřeba loupat. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte. V hrnci rozehřejte olej, osmahněte cibuli do sklovata, přidejte česnek a krátce orestujte. Přidejte dýni, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte cca 15–20 minut, dokud dýně nezměkne. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Vmíchejte smetanu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. 

Podávejte ozdobené semínky dýně nebo trochou smetany.

Tip: Pro pikantnější chuť lze přidat špetku kari nebo zázvoru.

 

 [ID: 1488]

18. 08. 2025

Další články

Dubajská čokoláda – fenomén, který jsme museli vyzkoušet!

Dubajská čokoláda se stala hitem poslední doby! Sociální sítě jsou plné videí, kde lidé doma…

Co je detoxikace organismu?

Ano, každý to slovo známe. Ale co je vlastně detoxikace organismu a jak správně tělo čistit, aby se…

Chia pohárky

Zdravá svačinka plná vitaminů do práce či dětem do školy, která bude zaručeně…