Dýňová polévka
Dýňová polévka – jednoduchý recept
Ingredience (pro 4 porce):
-
1 menší dýně Hokkaido (cca 1 kg)
-
1 střední cibule
-
2 stroužky česneku
-
1–2 lžíce olivového oleje
-
600 ml zeleninového vývaru (nebo vody + bujónka)
-
100 ml smetany ke šlehání nebo rostlinné alternativy
-
sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti
-
volitelně semínka dýně na posypání
Postup: Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostičky. U Hokkaido není potřeba loupat. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte. V hrnci rozehřejte olej, osmahněte cibuli do sklovata, přidejte česnek a krátce orestujte. Přidejte dýni, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte cca 15–20 minut, dokud dýně nezměkne. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Vmíchejte smetanu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Podávejte ozdobené semínky dýně nebo trochou smetany.
Tip: Pro pikantnější chuť lze přidat špetku kari nebo zázvoru.
[ID: 1488]
18. 08. 2025