Grilování s Bujónkou: Chuť bez kompromisů
Proč zrovna Bujónka?
Protože v jednoduchosti je síla. Bujónka není jen dochucovadlo do polévky – skvěle funguje i jako základ marinády nebo dip. Neobsahuje glutamáty, je bez zbytečné chemie, s nízkým obsahem soli a plná opravdové chuti.
Stačí smíchat Bujónku s olejem, bylinkami nebo jogurtem a máte hotovo. Vhodné na:
- zeleninu
- maso
- tofu a tempeh
- sýry
- jako základ na dipy k pečivu i zelenině
Recept: Grilované zeleninové špízy
Co budete potřebovat:
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 velká červená paprika
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
Na marinádu:
- 2 PL Bujónky Paprika/Chilli (nebo jakékoliv jiné příchuti)
- 2 PL olivového oleje
- černý pepř, špetka chilli, sušený česnek a cibulka
Postup:
Nakrájejte zeleninu – cibulku, cuketu, lilek na kolečka, papriku na větší kousky. Lilek osolte a po chvíli osušte. Zeleninu dejte do misky, přidejte marinádu a promíchejte. Nechte odležet alespoň 30 minut, poté napichujte na špízové jehly a grilujte do měkka.
Recept: Marinovaná zelenina s tempehem a dipem
Ingredience:
- 1 žlutá paprika
- 1 cuketa
- 2 červené cibule
- předvařené brambory
- 1 balení tempehu
Marináda:
- 2 PL Bujónky Orient
- 2 PL oleje
Postup:
Nakrájejte zeleninu a tempeh. Smíchejte s bramborami, přidejte marinádu a důkladně promíchejte. Grilujte na tácku nebo napíchejte na špíz. Servírujte s čerstvým salátem, ořechy a dipem.
Rychlý dip:
- 1 PL Bujónky + 300 g jogurtu nebo zakysané smetany
TIP: Rychlý dip s Bujónkou
Chcete osvědčený doplněk ke každému grilování? Smíchejte Bujónku s jogurtem nebo zakysanou smetanou – v poměru cca 1 lžíce Bujónky na 150–200 g jogurtu. Vznikne lahodný dip, který skvěle doladí:
- grilovanou zeleninu a maso,
- pečené nebo vařené brambory,
- zeleninové špízy,
- nebo nakrájenou čerstvou zeleninu: mrkev, ředkev, okurku, řapíkatý celer apod.
Jednoduché, rychlé a chuťově nepřekonatelné! Tento dip si zamilují i ti, kteří „dipům moc nedají“ – protože chuť Bujónky je prostě návyková.
Tipy pro grilovací mistrovství s Bujónkou
- Nejjednodušší marináda? Bujónka + olej (2:1). Můžete přidat bylinky, česnek nebo citronovou šťávu.
- Masová varianta? Bujónka Hovězí nebo Kuřecí + olej + trochu dijonské hořčice.
- Na sýr? Bujónka Červená řepa nebo Dýňová s kapkou oleje a špetkou tymiánu.
- Na zeleninu? Vsaďte na Bujónku Orient nebo Paprika-Chilli.
- Není čas? Smíchejte, naložte, nechte 10 minut a můžete grilovat.
A co dál?
Chystáte zahradní oslavu, nebo jen chcete překvapit rodinu něčím novým? Vyzkoušejte Bujónku i na:
- pečené brambory
- ochucení domácího hummusu
- rychlé pomazánky a dipy
💚 Bujónka dodá vašim letním receptům šťávu – bez kompromisů. A s chutí, která vás nepřestane bavit.
05. 06. 2025