Úvod / Magazín

Grilování s Bujónkou: Chuť bez kompromisů

Bujónka Bujónka Počet přečtení 27×

Proč zrovna Bujónka?

Protože v jednoduchosti je síla. Bujónka není jen dochucovadlo do polévky – skvěle funguje i jako základ marinády nebo dip. Neobsahuje glutamáty, je bez zbytečné chemie, s nízkým obsahem soli a plná opravdové chuti.

Stačí smíchat Bujónku s olejem, bylinkami nebo jogurtem a máte hotovo. Vhodné na:

  • zeleninu
  • maso
  • tofu a tempeh
  • sýry
  • jako základ na dipy k pečivu i zelenině

Recept: Grilované zeleninové špízy

Co budete potřebovat:

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 velká červená paprika
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku

Na marinádu:

  • 2 PL Bujónky Paprika/Chilli (nebo jakékoliv jiné příchuti)
  • 2 PL olivového oleje
  • černý pepř, špetka chilli, sušený česnek a cibulka

Postup:
Nakrájejte zeleninu – cibulku, cuketu, lilek na kolečka, papriku na větší kousky. Lilek osolte a po chvíli osušte. Zeleninu dejte do misky, přidejte marinádu a promíchejte. Nechte odležet alespoň 30 minut, poté napichujte na špízové jehly a grilujte do měkka.


Recept: Marinovaná zelenina s tempehem a dipem

Ingredience:

  • 1 žlutá paprika
  • 1 cuketa
  • 2 červené cibule
  • předvařené brambory
  • 1 balení tempehu

Marináda:

Postup:

Nakrájejte zeleninu a tempeh. Smíchejte s bramborami, přidejte marinádu a důkladně promíchejte. Grilujte na tácku nebo napíchejte na špíz. Servírujte s čerstvým salátem, ořechy a dipem.

Rychlý dip:

  • 1 PL Bujónky + 300 g jogurtu nebo zakysané smetany

TIP: Rychlý dip s Bujónkou

Chcete osvědčený doplněk ke každému grilování? Smíchejte Bujónku s jogurtem nebo zakysanou smetanou – v poměru cca 1 lžíce Bujónky na 150–200 g jogurtu. Vznikne lahodný dip, který skvěle doladí:

  • grilovanou zeleninu a maso,
  • pečené nebo vařené brambory,
  • zeleninové špízy,
  • nebo nakrájenou čerstvou zeleninu: mrkev, ředkev, okurku, řapíkatý celer apod.

Jednoduché, rychlé a chuťově nepřekonatelné! Tento dip si zamilují i ti, kteří „dipům moc nedají“ – protože chuť Bujónky je prostě návyková.


 Tipy pro grilovací mistrovství s Bujónkou

  • Nejjednodušší marináda? Bujónka + olej (2:1). Můžete přidat bylinky, česnek nebo citronovou šťávu.
  • Masová varianta? Bujónka Hovězí nebo Kuřecí + olej + trochu dijonské hořčice.
  • Na sýr? Bujónka Červená řepa nebo Dýňová s kapkou oleje a špetkou tymiánu.
  • Na zeleninu? Vsaďte na Bujónku Orient nebo Paprika-Chilli.
  • Není čas? Smíchejte, naložte, nechte 10 minut a můžete grilovat.

A co dál?

Chystáte zahradní oslavu, nebo jen chcete překvapit rodinu něčím novým? Vyzkoušejte Bujónku i na:

  • pečené brambory
  • ochucení domácího hummusu
  • rychlé pomazánky a dipy

💚 Bujónka dodá vašim letním receptům šťávu – bez kompromisů. A s chutí, která vás nepřestane bavit.

05. 06. 2025

Další články

Sacharidy - základní zdroj energie

V našem magazínu už jsme se věnovali bílkovinám i tukům, proto bych se dnes chtěla zaměřit na…

Srovnání: Vegan Superprotein 2.0 vs. Sunwarrior

Proteiny jsou v dnešní době jedním z nejpoužívanějších doplňků stravy. A není divu. Bílkoviny jsou…

Bezlepkové kakaové sušenky

Tady si přijdou na své ti z vás, kteří mají bezlepkovou dietu. Z uvedeného množství vám vyjde asi…