Úvod / Magazín

Lněné semínko hnědé - malý zázrak pro velké zdraví

Lněné semínko hnědé – malý zázrak pro velké zdraví

Lněné semínko je jedním z nejcennějších přírodních zdrojů zdraví, které si díky své univerzálnosti zaslouží místo ve vaší kuchyni. A právě hnědé lněné semínko patří mezi nejčastěji používané odrůdy, ať už ve zdravém stravování, domácím pečení nebo jako podpora při zažívacích potížích.

Pojďme se podívat na to, proč by nemělo chybět ani u vás doma.


Co obsahuje hnědé lněné semínko?

Lněné semínko je nutriční bomba. Obsahuje:

  • Omega-3 mastné kyseliny (kyselina alfa-linolenová – ALA)
    ➤ pomáhá chránit srdce, mozek i cévy

  • Vysoký obsah vlákniny (rozpustné i nerozpustné)
    ➤ podporuje trávení, peristaltiku i delší pocit sytosti

  • Lignany – rostlinné fytoestrogeny
    ➤ mají antioxidační a hormonálně vyrovnávací účinek

  • Bílkoviny a minerály
    ➤ hořčík, zinek, fosfor, železo, vápník


Zdravotní benefity pravidelného užívání:

  • Podpora trávení a prevence zácpy

  • Lepší regulace cholesterolu a cukru v krvi

  • Zdravější srdce a cévní systém

  • Přirozená podpora hormonální rovnováhy u žen

  • Detoxikační účinek na střeva díky rozpustné vláknině


🥄 Jak a kam lněné semínko používat?

Důležité: Lněné semínko před konzumací rozemelte nebo nechte nabobtnat, aby tělo mohlo vstřebat jeho účinné látky.

Tipy na použití:

  • Do jogurtu nebo kaší – přidejte 1–2 lžičky ráno do snídaně

  • Do smoothie – rozmixujte pro zvýšení nutriční hodnoty

  • Jako náhrada vejce ve veganském pečení
    1 lžíce mletého semínka + 3 lžíce vody = „lněné vajíčko“

  • Do domácího chleba, sušenek či granoly

Proti zácpě – 1 lžíce lněného semínka večer zalít vodou, nechat nabobtnat a ráno vypít (i se slizem)

 

 

RECEPT: Semínkové krekry

Semínkové krekry (cca 40-50 ks):

40 g dýňových semínek, 40 g slunečnicových semínek, 30 g sezamových semínek, 30 g lněných semínek, 35 g ovesných vloček, 70 g celozrnné hladké mouky (špaldové, pšeničné), ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, ⅛ lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce studené vody a 1 lžička medu

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si dva plechy a tři archy pečícího papíru.

V míse smíchejte všechny suché ingredience, koření i prášek do pečiva a dobře promíchejte. Přidejte olivový olej, vodu a med a vypracujte nelepivé těsto. Můžete vařečkou, lépe se pak dopracuje rukama. Těsto by se nemělo drolit ani být příliš „mokré“. V případě potřeby přidejte kapku vody nebo trochu mouky.

Těsto si rozdělte na polovinu a každou z nich vyválejte mezi dvěma archy papíru do tenké placky. Čím tenčí, tím pak budou krekry křupavější. Rádýlkem nebo nožem rozkrájejte placku na přibližně stejné čtverce či obdélníky. Jednotlivé krekry pak od sebe lehce oddělte a nechte mezi nimi místo, aby se hezky opekly ze všech stran. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut (v závislosti na velikosti krekrů), až jsou hezky do zlatova a do křupava. Nechte vychladnout. Uchovávejte v uzavřené dóze

 

02. 08. 2025

Další články

Melounová zmrzka

Kdo by si v těchto horkých dnech nedal zmrzlinu? Ty kupované jsou však plné cukru a…

Detoxikace organismu – proč a jak na ni?

V předchozím článku jsme si řekli, co je to vlastně ta detoxikace. Stručně řečeno jedná se o…

Recept na skvělou snídani: Bircher müsli

INGREDIENCE: 1 hrnek ovesných vloček 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka 2 polévkové lžíce…