Úvod / Magazín

Chcete běhat? Máme pár rad, jak skutečně začít

Všechny začátky jsou těžké a u běhu to platí dvojnásob - spousta lidí má totiž běhání spojené s pícháním v boku, pálením na plících a pocitem na zvracení. I já jsem to tak dříve měla, ale postupem času jsem si běh oblíbila natolik, že jsem minulý rok zaběhla půlmaraton. Je to totiž skvělý způsob, jak se udržet v kondici, a zároveň, jak si srovnat myšlenky!

A právě proto bych se s vámi ráda podělila o svoje tipy, jak s běháním začít!

PŘED

Předtím než vyběhnete, stáhněte si nějakou hudbu a běžeckou aplikaci. Uvidíte, že vám to s oblíbenou hudbou nejen rychleji uteče, ale také vás pořádně nakopne! Aplikace (nike plus, runtastic...) vám zase změří rychlost a vzdálenost, takže můžete sledovat své pokroky.
Další důležitý faktor před během je jídlo! To, co sníme, pořádně ovlivní náš výkon a běhat s pocitem na zvracení není zrovna to pravé. Každému pochopitelně vyhovuje něco jiného, já sama si ale nedovedu představit jít běhat na lačno - proto je má nejoblíbenější předběhová snídaně zapečená quinoová kaše. Když jdu běhat někdy během dne, většinou si dávám jen něco lehkého, například ovoce a proteinovou tyčinku, která mi vždy dodá spoustu energie .

lánek běh foto

BĚHEM

Hlavní je si uvědomit, že záleží jen na vás, jaké tempo zvolíte, jak dlouho budete běhat a nebo jestli se rozhodnete v půlce vrátit domů. Vyběhněte s tím, že jste svým pánem a uvidíte, že se vám poběží daleko líp. Zároveň se ze začátku nepřeceňujte. Nikdo se nenarodil rovnou jako maratonec a to nejhorší, co můžete v začátcích udělat, je zafixovat si běh s pícháním v boku. Není nic špatného na tom střídat běh s chůzí. Naopak - tentokrát tu ulici navíc sice jen projdete, ale příště už jí s klidem proběhnete.

PO

Aby jste předešli nejrůznějším zraněním, nesmíte po běhu zapomenout na důkladné protažení. Také se nezapomeňte odměnit nějakým výborným, ale zároveň výživným jídlem - vždy by mělo obsahovat komplexní sacharidy a bílkoviny.


A na závěr - čas na naplánování dalšího běhu!

(Tereza Šlancarová)

 

31. 08. 2018

Další články

Bátátové muffiny (VIDEORECEPT)

Jsem člověk, který má hodně rád jídlo a taky sladké. Zároveň mám ráda, když je jídla hodně, je…

Výživové údaje povinně!

Hlídáte si kalorie?Ode dneška jsou nutriční hodnoty na balených potravinách povinné! Vyhýbáte se…

Bazalkové krekry (VEGAN, RAW)

Pokud máte rádi slané mlsání, ale nechcete se cpát nezdravými brambůrkami, pak je pro Vás tento…