Úvod / Magazín

Cizrnový vegan burgr

Nutty VEGAN Nutty VEGAN Počet přečtení 4382×

4 porce – šťavnatý, plný chuti a ideální jako alternativa k drahým „masovým náhražkám“.
Když chcete návštěvu opravdu ohromit – zkuste tenhle domácí burger. Chuťově výrazný, nutričně vyvážený a cenově mnohem příjemnější než kupované rostlinné varianty.


DOMÁCÍ BULKY

Kvásek:

  • ¼ kostky čerstvého droždí

  • ½ lžičky soli

  • ½ lžičky cukru

  • 1 PL mouky

  • 50 ml vlažné vody

Na těsto:

  • 100 g špaldové hladké mouky

  • 100 g špaldové celozrnné mouky

  • 100 ml vody

  • sezamová semínka

  • trochu oleje na potření

Postup:

  1. Smíchejte suroviny na kvásek a nechte 10–15 minut stát, až začne pracovat.

  2. Přidejte mouky a vodu, vypracujte těsto a rozdělte na 4 díly.

  3. Vytvarujte vyšší bulky, nechte dalších 15 minut kynout.

  4. Potřete olejem, posypte sezamem a pečte 30 minut na 180 °C.

  5. Před krájením úplně vychlaďte.


SOJANÉZA (rychlá vegan majonéza)

  • 100 ml neslazeného sojového nápoje

  • 200 ml neutrálního oleje

  • 1 lžička soli

  • 1 PL hořčice

  • 1 PL citronové šťávy

Postup:
Vše vložte do vysoké nádoby a tyčovým mixérem promixujte 10–15 sekund. Směs okamžitě zhoustne.


BATÁTOVÉ HRANOLKY

  • 4 batáty

  • olej

  • sůl

Postup:

  1. Nakrájejte na hranolky, promíchejte s olejem.

  2. Pečte 30 minut na 200 °C.


CIZRNOVÉ „KARBANÁTKY“

  • 150 g suché cizrny

  • 3 PL oleje ze sušených rajčat

  • 1 červená cibule

  • 1 menší cuketa (cca 100 g po očištění)

  • 3 ks sušených rajčat

  • 2 PL chia semínek

  • 40 g mletých vlašských ořechů

  • 30 g strouhanky

  • 1-2 PL Bujónky Pečená paprika s chilli

Postup:

  1. Cizrnu namočte přes noc, druhý den slijte (nevaří se!).

  2. Na pánvi orestujte cibuli s nakrájenou cuketou.

  3. V mixéru rozmixujte cizrnu, rajčata, orestovanou zeleninu a olej.

  4. Přemístěte do mísy, přidejte chia, ořechy, strouhanku a koření.

  5. Nechte 20 minut odležet v lednici.

  6. Vytvarujte 4 burgery a buď:

    • opečte na pánvi a dopéct v troubě, nebo

    • pečte rovnou v troubě dozlatova (cca 15 min).


CO DÁT DO BURGERU?

  • sojanéza

  • rajče

  • čerstvý salát

  • rukola

  • červená cibule

  • kyselá okurka

Bulku rozřízněte, namažte sojanézou, přidejte zeleninu, cizrnový burger, přiklopte a podávejte s batátovými hranolkami.


TIPY NAVÍC

  • Chcete výraznější chuť? Přidejte 1–2 lžičky Bujónky Česnek–dýně nebo Paprika–chilli do směsi.

  • Sojanézu můžete vylepšit nasekanou okurkou a cibulí → vznikne expresní vegan „tatarka“.

  • Burgery se skvěle hodí i do meal-prepu – v lednici vydrží 2–3 dny.

12. 12. 2025

Další články

Kešu mlsání

Oříšková bomba! Vaše chuťové pohárky si bezpochyby přijdou na své. Toto zdravé mlsání je bez…

Výživové údaje povinně!

Hlídáte si kalorie?Ode dneška jsou nutriční hodnoty na balených potravinách povinné! Vyhýbáte se…

Banánovo-datlový chlebíček

Vydatný chlebíček, který Vám dodá energii. Je plný superpotravin a samozřejmě bez…