Úvod / Magazín

Cizrnový vegan burgr

CIZRNOVÝ VEGAN BURGER - 4 porce

S tímhle návštěvu určitě ohromíte ! Nejlepší cizrnový burger, jaký jste kdy jedli. 

V minulých týdnech se po celém světě mluvilo o náhražce masa Beyond Meat, fastfoody se předhánějí v nabídce veganských burgrů a tuzemské supermarkety zavádějí rostlinné maso mezi svůj stálý sortiment. Jenže cena za takový veganský burgr je často astronomická, vyzkoušejte si doma přípravu vlastního a uspokojte tak svoje chuťové buňky, aniž by trpěla vaše peněženka. 

Bulky

kvásek:

¼ droždí
½ čl soli
½ čl cukru
1 pl mouky
50 ml vlažné vody

100 g špaldové hladké mouky
100 g špaldové celozrnné mouky
100 ml vody

+sezamová semínka, olej

Nejdříve si vytvoříme kvásek. Nadrobíme si do mističky droždí, přidáme sůl, cukr, mouku a vlažnou vodu. Důkladně promícháme (nejlépe dřevěnou lžičkou) a necháme cca 10-15 minut odstát - kvásek zvětší svůj objem, udělá "čepici" a trošku v něm šumí. Smícháme se zbytkem vody a s moukami. Rozdělíme na 4 stejně velké části. Vytvoříme bulky - snažte se je udělat vysoké, trošku se roztečou do stran. Necháme ještě 15 minut vykynout, mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Houstičky potřeme lehce olejem a posypeme semínky. Pečeme cca 30 minut. Než je rozkrojíte, nechte je zcela vystydnout.

Sojanéza

100 ml neslazeného sojového nápoje
200 ml neutrálně chutnajícího oleje (rýžový, řepkový, slunečnicový - lisovaný zastudena) část se dá nahradit i avokádovým, konopným nebo olivovým olejem (dle chuti)

1 čl soli
1 pl plnotučné hořčice
1 pl citrónové šťávy

Všechny ingredience dáme do vysoké nádoby, do které se nám vejde tyčový mixér. Mixér ponoříme, zapneme a pár pohyby nahoru a dolu vytvoříme tuhou směs - trvá to maximálně minutu.

Batátové hranolky

4 batáty
olej
sůl

Batáty si oloupeme a nakrájíme na hranolky. Dáme na plech s pečícím papírem a promícháme s troškou oleje. Pečeme na 200 °C cca 30 minut.

Cizrnový karbanátek

150 g cizrny
3 pl oleje ze sušených rajčat
1 červená cibule
1 menší cuketa (200 g - 100 g očištěné)
3 ks sušených rajčat
2 pl chia semínka
40 g vlašských ořechů
30 g strouhanky
koření - sůl, pepř, sladká paprika, sušený česnek

Ciznu si den předem namočíme do vody. Druhý den ji propláchneme, ale nevaříme! Nakrájíme si červenou cibuli, cuketu si rozpůlíme, vydlabeme a tuhou část nakrájíme na kostičky. Osmahneme na oleji společně s cibulí. Směs dáme do mixéru s cizrnou a sušenými rajčaty. Rozmixujeme a přemístíme do mísy. Přidáme chia semínka, pomleté vlašské ořechy, strouhanku a koření. Promícháme a dáme na chvíli do lednice.

+rajčata, salát, rukola, červená cibule, kyselá okurka

Potom už jen bulky rozpůlíme, namažeme sojanézou, pokladme zeleninu, cizrnový karbanátek a zase houskou přiklopíme. Podáváme s batátovými hranolkami a sojanézou - popřípadě si do ní můžete najemno nakrájet kyselou okurku a cibuli a mít "tatarku".

29. 07. 2022

Další články

Srovnání: Vegan Superprotein 2.0 vs. Sunwarrior

Proteiny jsou v dnešní době jedním z nejpoužívanějších doplňků stravy. A není divu. Bílkoviny jsou…

Detoxikace organismu – proč a jak na ni?

V předchozím článku jsme si řekli, co je to vlastně ta detoxikace. Stručně řečeno jedná se o…

Arašídové hvězdičky

ARAŠÍDOVÉ HVĚZDIČKY Patří mezi druhy vánočního cukroví, které nepotěší pouze chuťové pohárky, ale…