Cizrnový vegan burgr
4 porce – šťavnatý, plný chuti a ideální jako alternativa k drahým „masovým náhražkám“.
Když chcete návštěvu opravdu ohromit – zkuste tenhle domácí burger. Chuťově výrazný, nutričně vyvážený a cenově mnohem příjemnější než kupované rostlinné varianty.
DOMÁCÍ BULKY
Kvásek:
-
¼ kostky čerstvého droždí
-
½ lžičky soli
-
½ lžičky cukru
-
1 PL mouky
-
50 ml vlažné vody
Na těsto:
-
100 g špaldové hladké mouky
-
100 g špaldové celozrnné mouky
-
100 ml vody
-
sezamová semínka
-
trochu oleje na potření
Postup:
-
Smíchejte suroviny na kvásek a nechte 10–15 minut stát, až začne pracovat.
-
Přidejte mouky a vodu, vypracujte těsto a rozdělte na 4 díly.
-
Vytvarujte vyšší bulky, nechte dalších 15 minut kynout.
-
Potřete olejem, posypte sezamem a pečte 30 minut na 180 °C.
-
Před krájením úplně vychlaďte.
SOJANÉZA (rychlá vegan majonéza)
-
100 ml neslazeného sojového nápoje
-
200 ml neutrálního oleje
-
1 lžička soli
-
1 PL hořčice
-
1 PL citronové šťávy
Postup:
Vše vložte do vysoké nádoby a tyčovým mixérem promixujte 10–15 sekund. Směs okamžitě zhoustne.
BATÁTOVÉ HRANOLKY
-
4 batáty
-
olej
-
sůl
Postup:
-
Nakrájejte na hranolky, promíchejte s olejem.
-
Pečte 30 minut na 200 °C.
CIZRNOVÉ „KARBANÁTKY“
-
150 g suché cizrny
-
3 PL oleje ze sušených rajčat
-
1 červená cibule
-
1 menší cuketa (cca 100 g po očištění)
-
3 ks sušených rajčat
-
2 PL chia semínek
-
40 g mletých vlašských ořechů
-
30 g strouhanky
-
1-2 PL Bujónky Pečená paprika s chilli
Postup:
-
Cizrnu namočte přes noc, druhý den slijte (nevaří se!).
-
Na pánvi orestujte cibuli s nakrájenou cuketou.
-
V mixéru rozmixujte cizrnu, rajčata, orestovanou zeleninu a olej.
-
Přemístěte do mísy, přidejte chia, ořechy, strouhanku a koření.
-
Nechte 20 minut odležet v lednici.
-
Vytvarujte 4 burgery a buď:
-
opečte na pánvi a dopéct v troubě, nebo
-
pečte rovnou v troubě dozlatova (cca 15 min).
-
CO DÁT DO BURGERU?
-
sojanéza
-
rajče
-
čerstvý salát
-
rukola
-
červená cibule
-
kyselá okurka
Bulku rozřízněte, namažte sojanézou, přidejte zeleninu, cizrnový burger, přiklopte a podávejte s batátovými hranolkami.
TIPY NAVÍC
-
Chcete výraznější chuť? Přidejte 1–2 lžičky Bujónky Česnek–dýně nebo Paprika–chilli do směsi.
-
Sojanézu můžete vylepšit nasekanou okurkou a cibulí → vznikne expresní vegan „tatarka“.
-
Burgery se skvěle hodí i do meal-prepu – v lednici vydrží 2–3 dny.
12. 12. 2025


