Hlívová omáčka
(2 porce)
Ingredience:
-
2 lžíce řepkového oleje
-
1 cibule
-
½ lžičky mletého kmínu
-
500 g čerstvé hlívy ústřičné
-
2 lžíce Bujónky Houbová
-
200 ml vody
-
100 ml smetany (může být alternativa rostlinná)
-
1 lžička kukuřičného škrobu
-
šťáva z ½ citronu
-
½ lžičky soli
-
200 g těstovin
K servírování:
vlašské ořechy, strouhaný parmazán, konopná semínka, bylinky
Postup:
Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kousky natrhanou hlívu ústřičnou a restujeme, dokud nezmenší svůj objem a nezačne zlátnout.
Vmícháme mletý kmín a Bujónku Houbovou, zalijeme vodou a necháme asi 10 minut povařit.
Poté přilijeme smetanu. Pokud chceme omáčku hustší, rozmícháme kukuřičný škrob v troše vody a vlijeme do směsi – krátce povaříme, dokud nezhoustne.
Nakonec dochutíme citronovou šťávou a solí podle chuti. Smícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.
19. 09. 2023

