Podzimní dýňová bábovka
Tahle dýňová bábovka je plná vůně skořice a perníkového koření, má krásně vláčnou strukturu a díky dýni i přirozenou sladkost.
A co je nejlepší? Je čistě vegan, ale snadno ji připravíte i v klasické variantě.
Co budete potřebovat
(1 menší forma na bábovku)
Suché ingredience:
-
250 g hladké špaldové mouky
-
2 PL mletého lněného semínka (nebo 2 vejce, pokud nepečete vegansky)
-
1 prášek do pečiva
-
½ ČL jedlé sody
-
1 ČL skořice
-
1 ČL perníkového koření
Mokré ingredience:
-
½ střední dýně (cca 200 g upečené dužiny)
-
1 ČL jablečného octa (v nevegan verzi můžete vynechat)
-
50 ml kokosového oleje (nebo rozpuštěného másla)
-
80 ml javorového sirupu (nebo medu)
-
200 ml rostlinného mléka (např. mandlového, kešu, ovesného; v nevegan verzi lze použít klasické mléko)
Na tmavou vrstvu:
-
2 PL kakaa
-
4 PL rostlinného mléka
Postup
Připravte si dýni.
Dýni vydlabejte, nakrájejte na měsíčky a pečte při 200 °C asi 30 minut, dokud nezměkne.
Nechte vychladnout – klidně i přes noc.
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou.
Smíchejte suché ingredience ve větší míse – mouku, lněné semínko, prášek do pečiva, sodu, skořici a perníkové koření.
Rozmixujte mokré ingredience.
V menší míse rozmixujte upečenou dýni spolu s kokosovým olejem, javorovým sirupem, octem a rostlinným mlékem.
Spojte obě směsi.
Mokré ingredience vmíchejte do suchých a důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto.
Připravte tmavou část.
Čtvrtinu těsta si odložte stranou a vmíchejte do něj kakao a mléko.
Těsto vrstvěte.
Do formy dávejte střídavě světlé a tmavé těsto po lžících. Nakonec můžete těstem párkrát projet špejlí, aby se barvy jemně promísily.
Pečte.
Bábovku vložte do trouby a pečte cca 45 minut při 180 °C.
Dokončení.
Ještě teplou bábovku opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.
01. 10. 2019


