Úvod / Magazín

Podzimní dýňová bábovka

Nutty VEGAN Nutty VEGAN Počet přečtení 8116×

Tahle dýňová bábovka je plná vůně skořice a perníkového koření, má krásně vláčnou strukturu a díky dýni i přirozenou sladkost.

A co je nejlepší? Je čistě vegan, ale snadno ji připravíte i v klasické variantě.


Co budete potřebovat

(1 menší forma na bábovku)

Suché ingredience:

  • 250 g hladké špaldové mouky

  • 2 PL mletého lněného semínka (nebo 2 vejce, pokud nepečete vegansky)

  • 1 prášek do pečiva

  • ½ ČL jedlé sody

  • 1 ČL skořice

  • 1 ČL perníkového koření

Mokré ingredience:

  • ½ střední dýně (cca 200 g upečené dužiny)

  • 1 ČL jablečného octa (v nevegan verzi můžete vynechat)

  • 50 ml kokosového oleje (nebo rozpuštěného másla)

  • 80 ml javorového sirupu (nebo medu)

  • 200 ml rostlinného mléka (např. mandlového, kešu, ovesného; v nevegan verzi lze použít klasické mléko)

Na tmavou vrstvu:

  • 2 PL kakaa

  • 4 PL rostlinného mléka


Postup

Připravte si dýni.
Dýni vydlabejte, nakrájejte na měsíčky a pečte při 200 °C asi 30 minut, dokud nezměkne.
Nechte vychladnout – klidně i přes noc.

Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou.

Smíchejte suché ingredience ve větší míse – mouku, lněné semínko, prášek do pečiva, sodu, skořici a perníkové koření.

Rozmixujte mokré ingredience.
V menší míse rozmixujte upečenou dýni spolu s kokosovým olejem, javorovým sirupem, octem a rostlinným mlékem.

Spojte obě směsi.
Mokré ingredience vmíchejte do suchých a důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto.

Připravte tmavou část.
Čtvrtinu těsta si odložte stranou a vmíchejte do něj kakao a mléko.

Těsto vrstvěte.
Do formy dávejte střídavě světlé a tmavé těsto po lžících. Nakonec můžete těstem párkrát projet špejlí, aby se barvy jemně promísily.

Pečte.
Bábovku vložte do trouby a pečte cca 45 minut při 180 °C.

Dokončení.
Ještě teplou bábovku opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.

 

01. 10. 2019

Další články

Bátátové muffiny (VIDEORECEPT)

Jsem člověk, který má hodně rád jídlo a taky sladké. Zároveň mám ráda, když je jídla hodně, je…

Fazolové brownies

Fazolové brownies (vegan) – vláčné, výživné a překvapivě jednoduché  Ano, hlavní surovinou jsou…

Detoxikace organismu – proč a jak na ni?

V předchozím článku jsme si řekli, co je to vlastně ta detoxikace. Stručně řečeno jedná se o…