DOT COFFEE RWANDA GITESI 250 G (zrnková káva)
DOT COFFEE RWANDA GITESI 250 G (zrnková káva)
Čistá a sladká káva s chutí jasmínového čaje, citrusů a červeného ovoce.
Gitesi je soukromá mycí stanice, kterou vlastní a provozuje tým otce a syna, Alexis a Aime Gahizi. Mycí stanice byla postavena v roce 2005 a začala zpracovávat kávu v roce 2006. Nachází se v sektoru Gitesi v západní provincii Rwanda. V prvních letech se snažili udržet mycí stanici v provozu a tvrdě bojovali, aby z ní udělali ziskový byznys. Nakonec se jim v roce 2010 podařilo dosáhnout zisku a od té doby vybudovali udržitelnou společnost.
Alexis pochází z okresu Karongi, kde se Gitesi nachází, a jeho rodina v tomto regionu pěstuje kávu již po generace. Gitesi má velmi silné vztahy s farmáři v místní komunitě (více než 1800 pěstitelů kávy, kteří sem dodávají). Farmy jsou obecně velmi malé rodinné provozy, rodina se stará o rostliny a sbírá třešně sama.
ZPRACOVÁNÍ KÁVOVÝCH TŘEŠNÍ
Dodávky kávových třešní
Aime a zaměstnanci Gitesi jsou vyškolení v řízení dodávek třešní od farmářů. Mají velmi přísné postupy pro příjem a třídění. Počáteční třídědí musí provést sami dodávající zemědělci a pokud to není dostatečně provedeno, musí třešně přetřídit ještě zaměstnanci. Třešně se umístí do nádrže s vodou, kde se odstraní plovoucí kusy a zpracují se odděleně jako káva nižší kvality.
Fermentace a praní
Klima po většinu sezóny ve Rwandě je relativně chladné, což pomáhá při kontrole procesu fermentace.
Z vytříděných třešní se nejprve odstraní kůže, dřeň a 70 % slizu. Káva je následně fermentována za sucha po dobu 10-12 hodin. Poté se opět třídí a promyje v kanálech, kde se podle hustoty rozdělí na dvě třídy. Následně se máčí v nádržích s čistou vodou po dobu 16 hodin.
Sušení
Po máčení se kávová zrna přesunou na předsušící stoly, které jsou ve stínu a kde se provádí další ruční třídění, protože v tomto bodě je mnohem snazší vidět vady. Nakonec se káva suší na afrických sušárnách až 15 dní.
Sezóna pro Rwandu může probíhat od března do srpna, ale z větší části je to od května do července v závislosti na počasí a nadmořské výšce, ve které se káva pěstuje.
Káva je balena v náhradních sáčcích z důvodu pozdního dodání originálních sáčků od dodavatele.
Složení:
100 % Arabica Rwanda zrnková
Vlastnosti produktu DOT COFFEE RWANDA GITESI 250 G (zrnková káva)
Obsah balení | 250 g |
Zemědělská produkce | mimo EU |
Země původu | Rwanda |
Značka | Dot Coffee Roastery |
Složení | uvedeno v popisu produktu |
Minimální trvanlivost do | 6 měsíců od vypražení |