Úvod / Zdravé potraviny / Čerstvě pražená káva a čaje

DOT COFFEE RWANDA GITESI 250 G (zrnková káva)

DOT COFFEE RWANDA GITESI 250 G (zrnková káva)

DOT COFFEE RWANDA GITESI 250 G (zrnková káva)

280 Kč(250 Kč bez DPH)
SklademOdešleme ještě dnes

DOT COFFEE RWANDA GITESI 250 G (zrnková káva)

Čistá a sladká káva s chutí jasmínového čaje, citrusů a červeného ovoce.

Gitesi je soukromá mycí stanice, kterou vlastní a provozuje tým otce a syna, Alexis a Aime Gahizi. Mycí stanice byla postavena v roce 2005 a začala zpracovávat kávu v roce 2006. Nachází se v sektoru Gitesi v západní provincii Rwanda. V prvních letech se snažili udržet mycí stanici v provozu a tvrdě bojovali, aby z ní udělali ziskový byznys. Nakonec se jim v roce 2010 podařilo dosáhnout zisku a od té doby vybudovali udržitelnou společnost.

Alexis pochází z okresu Karongi, kde se Gitesi nachází, a jeho rodina v tomto regionu pěstuje kávu již po generace. Gitesi má velmi silné vztahy s farmáři v místní komunitě (více než 1800 pěstitelů kávy, kteří sem dodávají). Farmy jsou obecně velmi malé rodinné provozy, rodina se stará o rostliny a sbírá třešně sama.

ZPRACOVÁNÍ KÁVOVÝCH TŘEŠNÍ

Dodávky kávových třešní

Aime a zaměstnanci Gitesi jsou vyškolení v řízení dodávek třešní od farmářů. Mají velmi přísné postupy pro příjem a třídění. Počáteční třídědí musí provést sami dodávající zemědělci a pokud to není dostatečně provedeno, musí třešně přetřídit ještě zaměstnanci. Třešně se umístí do nádrže s vodou, kde se odstraní plovoucí kusy a zpracují se odděleně jako káva nižší kvality.

Fermentace a praní

Klima po většinu sezóny ve Rwandě je relativně chladné, což pomáhá při kontrole procesu fermentace. 
Z vytříděných třešní se nejprve odstraní kůže, dřeň a 70 % slizu. Káva je následně fermentována za sucha po dobu 10-12 hodin. Poté se opět třídí a promyje v kanálech, kde se podle hustoty rozdělí na dvě třídy. Následně se máčí v nádržích s čistou vodou po dobu 16 hodin.

Sušení

Po máčení se kávová zrna přesunou na předsušící stoly, které jsou ve stínu a kde se provádí další ruční třídění, protože v tomto bodě je mnohem snazší vidět vady. Nakonec se káva suší na afrických sušárnách až 15 dní.

Sezóna pro Rwandu může probíhat od března do srpna, ale z větší části je to od května do července v závislosti na počasí a nadmořské výšce, ve které se káva pěstuje.

Káva je balena v náhradních sáčcích z důvodu pozdního dodání originálních sáčků od dodavatele.

Složení:

100 % Arabica Rwanda zrnková

Dotaz k produktu DOT COFFEE RWANDA GITESI 250 G (zrnková káva)

Jméno
Telefon
E-mailpovinné
povinné pole
Váš dotazpovinné
povinné pole
 

Související produkty