Raw lískové kuličky
Datlové kuličky v raw čokoládě s lískovými ořechy
Krásně sladké jen díky datlím, v křupavé domácí raw čokoládě a s celým lískovým oříškem uvnitř.
Ideální způsob, jak ozvláštnit letošní vánoční cukroví — a ohromit i ty, kteří nedají dopustit na klasiku.
Recept je na cca 30 kuliček.
Ingredience – kuličky:
-
250 g lískových ořechů nebo 250 g lískooříškové mouky
-
200 g datlí bez pecek
-
3 PL chocotely
-
špetka soli
-
30 ks celých lískových ořechů (dovnitř)
Ingredience – čokoláda:
-
8 PL kokosového oleje
-
8 PL kvalitního raw kakaa
-
4 PL agávového sirupu
-
2 PL chocotely
-
hrst nasekaných lískových ořechů
Postup:
1️⃣ Připravíme kuličky
-
Datle si alespoň na 30 minut namočte do vody.
-
250 g lískových ořechů rozmixujte na mouku (nebo použijte rovnou hotovou lískooříškovou mouku).
-
Přidejte špetku soli, chocotelu a scezené datle.
-
Mixujte, dokud nevznikne jednotná, lepivá hmota.
2️⃣ Tvarování
-
Vezměte vždy malý kousek hmoty, vytvořte placičku a doprostřed vložte celý lískový ořech.
-
Obalte ho těstem a vytvarujte kuličku.
-
Hotové kuličky uložte alespoň na 1 hodinu do mrazáku.
3️⃣ Čokoládová vrstva
-
Nad vodní lázní rozpusťte kokosový olej.
-
Přidejte agávový sirup, kakao a chocotelu, míchejte do hladka.
-
Vmíchejte najemno nasekané lískové ořechy.
4️⃣ Obalování
-
Ztuhlé kuličky namáčejte v čokoládové směsi a nechte vychladnout v lednici.
-
Pokud chcete silnější čokoládovou vrstvu, můžete obalování zopakovat dvakrát.
Kuličky skladujte v lednici — nejlépe je sníst během dvou týdnů… ale obvykle zmizí mnohem dřív
28. 11. 2025

