RISOTTO s pečenými paprikami
(4 porce)
Ingredience:
-
4 papriky
-
4 cibule
-
2 lžíce oleje
-
250 g rýže Arborio
-
2 lžíce Bujónky Orient
-
0,8 l vody
-
0,2 l bílého vína
-
1 lžička soli
K servírování:
pečená paprika, ořechy, opečený tempeh, semínka
Postup:
Papriky i cibule očistíme, nakrájíme na menší kousky, promícháme s olejem a pečeme přibližně 30 minut při 180 °C, dokud krásně nezměknou a nezačnou karamelizovat. Poté je rozmixujeme dohladka na jemné pyré.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, přidáme rýži a krátce ji orestujeme, dokud se nezačne lesknout. Zalijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol. Přidáme Bujónku Orient a postupně podléváme vodou. Rýži neustále mícháme a vždy, když začne houstnout nebo se lepit na dno, přidáme další naběračku vody.
Po asi 20 minutách přidáme paprikové pyré a vaříme dalších 10–15 minut, dokud není rýže měkká, ale stále na skus.
Hotové rizoto podáváme s opečeným tempehem, kousky pečené papriky, ořechy, semínky a čerstvou bylinkou.
08. 10. 2024

