Úvod / Magazín

Sacharidy - základní zdroj energie

V našem magazínu už jsme se věnovali bílkovinám i tukům, proto bych se dnes chtěla zaměřit na poslední skupinu makronutrientů a tou jsou sacharidy. Právě sacharidů se totiž lidé často bojí, jelikož mají zafixované sacharidy = cukr a cukr = tloustnutí. I já jsem si to dřív myslela, ale naštěstí jsem včas pochopila, že sacharidy slouží jako základní zdroj energie, a že jsou důležitou složkou stravy. A hlavně, díky nim je náš život sladký! Přesto ale záleží na tom, v jaké formě sacharidy přijímáme. A jaké jsou tedy ty nejlepší zdroje?

OVESNÉ VLOČKY

Ovesné vločky se skládají z komplexních sacharidů, takže skvěle zasytí a dodají energii - proto si před cvičením dávám nejradši právě vločky. Vločky mají také široké využití - vyzkoušet můžete například naše recepty na overnight oats nebo dýňové lívance!

oatmeal-3171723_1920

BANÁNY

Ovoce je také skvělým zdrojem sacharidů a hlavně rychlé energie. Moje nejoblíbenější ovoce jsou banány, které jsou lehce stravitelné a navíc obsahují velké množství draslíku.

DATLE

Datle obsahují až 70% sacharidů a jsou doslova nabité energií. Díky tomu poslouží jako výživná svačina před cvičením a nebo jako zdravý dezert, když vás honí mlsná. Zároveň díky své konzistenci skvěle spojí těsto, proto je můžete použít do různých raw receptů jako sladidlo.

RÝŽE

Rýže je oblíbeným zdrojem sacharidů pro většinu sportovců a existuje široké spektrum druhů. Vyzkoušet můžete jasmínovou, basmati, černou nebo červenou, ale mě osobně nejvíc chutná hnědá. Má lehce oříškovou chuť a skvěle se hodí ke krémovému avokádu!

yam-1804451_1920

BATÁTY

Kdybych si měla vybrat jen jedno jediné jídlo, které bych jedla až do konce života, byly by to batáty. Batáty obsahují jednoduché škroby, komplexní sacharidy, vysoký obsah vlákniny, beta-karotenu i vitamínů, mají sladkou chuť a opravdu široké využití. Já je mám ráda na všechny způsoby - inspirovat se můžete například receptem na batátové muffiny od Alex!

Doufám, že se vám dnešní článek líbil a budu se těšit zase příště!

Tereza Šlancarová

20. 11. 2018