Slaná granola - křupavý snack plný zdravých tuků
Slaná granola je ideální volbou pro všechny, kteří mají rádi něco křupavého. Hodí se jako snack, doplněk k salátům, jogurtům nebo polévkám. Přináší do jídelníčku zdravé tuky a zaujme svou výraznou chutí.
Ingredience:
-
1,5 hrnku celozrnných ovesných vloček
-
1/2 hrnku ořechů (např. mix ořechů)
-
1/4 hrnku slunečnicových semínek
-
1/4 hrnku dýňových semínek
-
1 PL černého sezamu
-
1/4 hrnku olivového oleje
-
4 ČL zeleninové bujonky s horským sýrem
-
1 ČL kari nebo jiné koření dle chuti (volitelné)
Postup:
-
Ořechy nahrubo nasekejte a smíchejte se zbylými ingrediencemi, ideálně ručně.
-
Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzduch) přibližně 18 minut. Během pečení doporučujeme granolu 1–2krát promíchat, aby byla rovnoměrně propečená.
Granola je hotová, jakmile je zlatavá a křupavá. Po vychladnutí ji lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě a používat jako zdravý snack nebo dochucovadlo k jídlům.
Tipy k použití slané granoly:
-
Saláty – posypte granolou zeleninové či luštěninové saláty pro extra křupavý element a chuť.
-
Polévky – použijte jako zdravou alternativu krutonů do krémových polévek.
-
Jogurty a tvaroh – proslaný twist k bílému jogurtu nebo tvarohu s bylinkami.
-
Wrapy a sendviče – přidejte do zeleninových wrapů pro zajímavou texturu.
-
Snack nebo příloha – samotná granola je skvělá jako rychlý snack k čaji či kávě.
-
Pečená zelenina – posypte ji na pečenou zeleninu nebo tofu pro křupavou vrstvu a extra chuť.
-
Dipy a pomazánky – lze přimíchat na posyp dipů nebo hummusu pro kontrastní křupavost.
18. 08. 2025